© Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!

Artur Kawa 2011-2022

Nagrody i wyróżnienia

 

Social Media

Grupa Twórcza Qlub Xsiążkowy

Grupę tworzyło kilka przypadkowo dobranych, sfrustrowanych indywiduów, które zapragnęły poklasku, pieniędzy i niezasłużonej sławy. I żeby ich zaprosili do telewizora. Ich współpraca przy kampanii od samego początku przebiegała bardzo źle z powodu wielowektorowej, odwzajemnionej nienawiści. Oraz bezinteresownej zawiści.

​Oczywiście GTQX w wyniku wielkiej kłótni na spotkaniu założycielskim przestała istnieć, a jej członkowie spotykają się od tego czasu wyłącznie w sądach.

23 sierpnia 2022

"Farina. Kuchnia śródziemnomorska" Bartka Kieżuna i Moniki Turasiewicz

Śródziemnomorska podróż, kulinarny luksus i potrawy, których smaku nie da się zapomnieć.

Trzynaście degustacyjnych menu, które rozpieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Zasady idealnego wine paringu. I najważniejsze składniki, z których można wyczarować niezwykłe bogactwo smaków i zapachów - mąka, wino, ryba i oliwa.

 

Farina. Kuchnia śródziemnomorska autorstwa Bartka Kieżuna i Moniki Turasiewicz ma premierę 7 września.

 

 

Kuchnię śródziemnomorską można opisać za pomocą kilku zaledwie słów.

Mąka, wino, ryba i oliwa – składniki najlepszej jakości, z których wyczarujesz niezwykłe bogactwo smaków, zapachów i feerię barw.

Dowiesz się jak produkty tak proste, że aż wysublimowane tworzą pomost między cucina povera, a couisine gourmound, między włoską trattorią zarządzaną niepodzielnie przez charyzmatyczną włoską mammę, a restauracjami prowadzonym przez wykształconych w słynnej La Cordon Bleu wielkich szefów kuchni, między lazurowym morzem, a rozgrzanym w słońcu gajem oliwnym.

Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zabiorą cię w podróż w krainę śródm rza, zaproszą na wystawną ucztę. Skosztujesz potraw, których smaku nie da się zapomnieć.   

Przykładowe przepisy

  • Cappuccino kalafiorowe z truflą
  • Ravioli z jagnięcym ragù
  • Chłodnik z szyjkami raków
  • Krewetki w miodzie z chili
  • Homar à la thermidor
  • Wątróbka drobiowa z pomidorami, wiśniówką i szałwią
  • Lawendowa panna cotta

 

Z proponowanych 13 menu stwórz niezapomniane przyjęcie, zadziw znajomych i rozpieść nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj zasady idealnego wine paringu i dobierz wino proste stołowe lub starannie wyselekcjonowane rocznikowe, które dopełni twoją ucztę.

Pozwól sobie na śródziemnomorską podróż i kulinarny luksus


O autorach

Monika Turasiewicz - szefowa kuchni i właścicielka krakowskiej restauracji Farina. Ukończyła słynną szkołę Le Cordon Bleu.

Bartek Kieżun -  dziennikarz, kucharz i fotograf.  Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim