12 października 2024

Nowości Wydawnictwa Bo.wiem

Powrót do świętych lasów

Dla wielu z nas Japonia to połyskujące światłami miasta, sushi i manga. Tylko nieliczni zapuszczają się na ciche tereny wiejskie, gdzie trwa głęboko zakorzeniona tradycja, a lasy są święte.

Lorenzo Colantoni zabiera nas w podróż po mniej znanej Japonii, od gór wokół dawnej cesarskiej stolicy Nara po nadmorskie miasto Tanabe. Razem z autorem przemierzamy opuszczone wioski i zakątki będące od wieków miejscami kultu i medytacji. Wędrujemy ścieżkami wśród tysiącletnich drzew czczonych jako bóstwa. Colantoni przywołuje zapomniane tradycje i wierzenia, ukazując, jakie znaczenie lasy miały i wciąż mają w życiu ludzi. Spotkania z archeologami, mnichami sintoistycznymi czy projektantem tradycyjnych ogrodów pozwalają zrozumieć odwieczny model współistnienia człowieka i natury. Są także okazją do refleksji nad poziomem świadomości ekologicznej w kraju, który bardzo powoli przystosowuje się do zmian.

Powrót do świętych lasów jest hołdem złożonym naturze i jej duchowemu wymiarowi. To też droga do lepszego poznania samego siebie i świata wokół nas.

O Autorze

Lorenzo Colantoni – jest niezależnym dziennikarzem, autorem książek i filmów dokumentalnych. Zajmuje się przestępstwami przeciwko środowisku, geopolityką transformacji energetycznej oraz wpływem kwestii środowiskowych na kulturę i społeczeństwo na całym świecie. Prowadził badania w Afryce Subsaharyjskiej, Europie i Azji. Współpracuje z „National Geographic” i „La Repubblica”.

Nomadzi

Historia pisana w drodze

Znaczna część świata, kultury i cywilizacji została ukształtowana przez nomadów. Nawet po tym, gdy niektóre grupy osiadły w miastach – Uruk, Babilonie czy Chang’an – wiele ludów nadal wiodło tułacze życie poza kartami historii. Co o nich wiemy?

Anthony Sattin przedstawia pasjonującą historię nomadów: począwszy od rewolucji neolitycznej, poprzez dzieje koczowniczych imperiów Arabów i Mongołów, rozwój Jedwabnego Szlaku oraz dobę kolonializmu, na XXI wieku kończąc. To wędrowcy, siedem tysięcy lat przed wzniesieniem piramid, zbudowali pierwsze monumentalne kamienne budowle, takie jak Göbekli Tepe. Udomowili konie i skonstruowali łuk kompozytowy. Umiłowali poezję, fascynowali się nauką, a przyrodę darzyli szacunkiem. Ich działalność handlowa doprowadziła do kulturalnego rozkwitu w Eurazji i przyczyniła się do narodzin europejskiego renesansu.

Nomadzi są niezwykłą opowieścią o tym, czego my, ludzie miast, nauczyliśmy się od ludzi drogi, dlaczego wyruszamy w podróż i lubimy wracać do domu. To także refleksja nad mobilnością i otwartością kulturową – fundamentami dalszego rozwoju ludzkości.

O Autorze

Anthony Sattin jest brytyjskim dziennikarzem, podróżnikiem i cenionym autorem książek, w tym takich uznanych pozycji, jak The Gates of Africa i Lifting the Veil. Jego zainteresowania skupiają się głównie na historii i kulturze Bliskiego Wschodu oraz Afryki. Jest członkiem Królewskiego Towarzystwa Geograficznego, współpracuje z czasopismem „Geographical”.

 

Kuchnia narodowa

Opowieści ukryte w smaku

Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

O Autorce

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na dziewiętnaście języków. Kuchnia narodowa została uznana za najlepszą książkę 2023 roku przez „Financial Times”, „The Guardian” i The Food Programme BBC.

 

Tam, gdzie mieszka wiatr

Wsłuchaj się w szept historii

Kim byli pierwsi rolnicy i jak ich wynalazki zmieniły świat? W jaki sposób starożytne miasta wpłynęły na rozwój dzisiejszej edukacji? Czy globalny handel wyglądałby tak samo, gdyby nie antyczni kupcy? Co możemy powiedzieć o codziennym życiu kilka tysięcy lat temu analizując smak mansafu? Piotr Kołodziejczyk zabiera nas w fascynującą podróż przez wieki w poszukiwaniu źródeł cywilizacji.

Razem z autorem wędrujemy po drogach i bezdrożach Bliskiego Wschodu szukając odpowiedzi na pytanie, kim byli twórcy kultury. Z akademicką wnikliwością przyglądamy się krzemiennym sierpom, hetyckim mieczom i monumentalnym grobowcom, by rozwiązać zagadkę rozkwitu i zmierzchu cywilizacji, które ukształtowały współczesny świat. Badając historie Sumerów, Babilończyków czy Fenicjan możemy dostrzec nieprzerwany łańcuch ludzkiej kreatywności, z którego zrodziły się immanentne elementy społeczeństw: pismo, władza i religia.

Tam, gdzie mieszka wiatr pokazuje pełną wzlotów i upadków drogę ludzkości od czasów homo erectus do homo extensus. Poprowadzona z lekkością i swadą narracja, wzbogacona fotografiami i rysunkami zainteresuje nie tylko miłośników archeologii, ale wszystkich, którzy spoglądając w przeszłość, chcą zrozumieć teraźniejszość.

O Autorze

Dr Piotr Kołodziejczyk - archeolog i antropolog kultury, adiunkt w Zakładzie Archeologii Egiptu i Bliskiego Wschodu Instytutu Archeologii UJ. Specjalizuje się w tematyce związanej z okresem późnej prehistorii na obszarze Bliskiego Wschodu i zachodzącymi wówczas procesami i przemianami społeczno-ekonomicznymi oraz kulturowymi. Przez wiele lat brał udział w badaniach archeologicznych na egipskich stanowiskach Tell el-Farcha, Abydos, Tell el-Fara'in-Buto, Deir el-Bersha czy Tell el-Daba. Uczestniczył także w wielu pracach wykopaliskowych na terenie m.in. Polski, Ukrainy oraz Cypru. Od 2014 roku kieruje projektem badawczym Instytutu Archeologii UJ na terenie południowej Jordanii.

 

Seria ARCHEO

Seria popularnonaukowych książek, które zabierają nas w niezwykłą podróż przez wieki. Napisane przez wybitnych naukowców przedstawiają barwne historie o dawnych społeczeństwach, ich kulturach, wierzeniach i codziennym życiu. Autorzy, korzystając zarówno z najnowszych technologii cyfrowych, jak i tradycyjnych metod, wprowadzają czytelników w świat współczesnej archeologii. Odkrywając tajemnice i bogactwo dawnych cywilizacji, pokazują, jak wiele dzisiejszych wynalazków pochodzi z dawnych czasów.

Dzikie pomysły natury

Natura matką wynalazków

Jeżeli chcesz zbudować teleskop rentgenowski, popatrz homarowi głęboko w oczy. A może zastanawiasz się, jak bezpiecznie przewozić szczepionki? Weź pod lupę niesporczaka. Gdy brakuje ci wody, przyjrzyj się, jak sekwoja pozyskuje ją z mgły. Oto biomimikra w działaniu: czerpanie pomysłów z natury w celu sprostania wyzwaniom stojącym przed ludźmi.

Kristy Hamilton wspina się na zamarznięte wodospady, przemierza lasy i pustynie w poszukiwaniu zwierząt oraz roślin będących inspiracją dla naukowych innowacji. Odwiedza laboratoria i rozmawia z naukowcami, w pasjonujący sposób przedstawiając kulisy ich pracy. Badania nad sposobem, w jaki omułki przyczepiają się do skał, doprowadziły do wynalezienia nietoksycznych klejów. Odkrycie mechanizmu działania substancji obecnej w ślinie jadowitej jaszczurki przyczyniło się do powstania leku na cukrzycę typu 2. Uciskowe legginsy zostały zaprojektowane na wzór twardej, nieelastycznej skóry nóg żyrafy. Od medycyny przez inżynierię po technologie przyszłości natura podsuwa specjalistom z różnych dziedzin wiedzy nieoczywiste rozwiązania.

Dzikie pomysły natury uświadamiają nam, że jeśli nadal chcemy uczyć się od otaczających nas stworzeń, musimy o nie dbać, zachowując różnorodność biologiczną.

Czy wiesz, że:

  • NASA chce wykorzystać badania nad stresem niesporczaków do opracowania metod wsparcia psychologicznego astronautów?
  • brodawki na płetwach wieloryba były inspiracją dla firmy rowerowej, która dodała do kół pokryte guzkami obręcze poprawiające stabilność przy silnym wietrze? 
  • trwają badania nad technologią chłodzenia bez użycia prądu wykorzystującą sposób, w jaki kudłaty wielbłąd chłodzi się w pustynnym słońcu?

 

 

O Autorce

Kristy Hamilton jest dziennikarką naukową. Publikuje swoje teksty między innymi w WIRED, Science Magazine, Hakai Magazine i Business Insider. Ukończyła dwa kierunki studiów: dziennikarstwo i neuronaukę. Kiedy nie podróżuje, mieszka w San Francisco w Kalifornii.Jej książka Dzikie pomysły natury otrzymała nagrodę w konkursach Independent Publisher Book Awards (IPPY) w kategorii „Natura” (2023) oraz Nautilus Book Awards (2024).

 

Droga herbaty

W poszukiwaniu dao herbaty 

Herbata to coś więcej niż liście, woda i elegancka zastawa – to odkrywanie przestrzeni, w której możemy odnaleźć harmonię z Wszechświatem. Aaron Fisher wprowadza nas w metafizyczny świat herbacianych rytuałów i ukazuje korzyści płynące z włączenia starożytnych tradycji do współczesnego życia.

Wkraczając na Drogę Herbaty, wraz z autorem przemierzamy prowincję Yunnan, by zgłębić genealogię jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Podążamy śladem taoistycznych wędrownych mnichów, najwcześniejszych orędowników herbaty, i odwiedzamy klasztory chan, przy których powstawały pierwsze plantacje. Przyglądamy się ceremoniom chińskiej dynastii Tang, poznajemy wyrafinowaną sztukę przyrządzania naparu w epoce Song, by przenieść się do Japonii i tam celebrować minimalistyczną wabicha. W podróży podziwiamy dzieła mistrzów inspirowane praktykami chanoyu, kaligrafię, malarstwo i ceramikę w ascetycznych wnętrzach pawilonów herbacianych.

Książka łączy filozoficzne aspekty Drogi Herbaty z przydatnymi wskazówkami dotyczącymi gatunków liści, utensyliów, sposobów ich parzenia i podawania gościom. Towarzyszące rytuałom praktyki medytacyjne i uważnościowe pomogą zadbać o dobrostan oraz potrzeby duchowe.

Zaparz filiżankę ulubionej herbaty i pozwól sobie na chwilę wytchnienia.

O Autorze

Aaron Fisher – antropolog, filozof i podróżnik. Od dwudziestu lat pogłębia swoją wiedzę i pisze o herbacie. Jest współzałożycielem i redaktorem naczelnym The-Leaf.org, starszym redaktorem czasopisma „The Art of Tea”. Publikuje artykuły na temat ceremonii herbaty w językach angielskim i chińskim. Autor książki Tea Wisdom. Inspirational Quotes and Quips about the World's Most Celebrated Beverage.

 

Podobał Ci się materiał? Możesz wesprzeć go na Patronite lub BuyCoffee

 

Grupa Twórcza Qlub Xsiążkowy

Grupę tworzyło kilka przypadkowo dobranych, sfrustrowanych indywiduów, które zapragnęły poklasku, pieniędzy i niezasłużonej sławy. I żeby ich zaprosili do telewizora. Ich współpraca przy kampanii od samego początku przebiegała bardzo źle z powodu wielowektorowej, odwzajemnionej nienawiści. Oraz bezinteresownej zawiści.

​Oczywiście GTQX w wyniku wielkiej kłótni na spotkaniu założycielskim przestała istnieć, a jej członkowie spotykają się od tego czasu wyłącznie w sądach.

Social Media

Nagrody i wyróżnienia

 

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!

Artur Kawa 2011-2022