14 czerwca 2023

Smaki, zapachy i kolory Japonii w najnowszej książce Maori Muroty

Maori Murota pokazuje świat smaków, zapachów i kolorów Japonii.

Niniejsza książka zawiera codzienne przepisy, których nauczyłam się, obserwując moją mamę i babcię podczas gotowania i próbując ich potraw, które dostarczały smaku i radości. Proponuję Ci tradycyjne przepisy rodzinnej kuchni japońskiej, z którymi dorastałam, jak również własne, oryginalne przepisy inspirowane kuchnią zagraniczną. Ta mieszanka tradycji i nowoczesności jest szeroko rozpowszechniona we współczesnej kuchni japońskiej. Gdy wejdziesz do kuchni w Japonii, z pewnością znajdziesz w niej oliwę, nuoc-mam (sos rybny), gochujang (koreańską pastę paprykową) czy ser. Jesteśmy ciekawi zagranicznych kuchni i nie boimy się podania na stół czegoś nowego. Jednocześnie jesteśmy bardzo przywiązani do słoików z przetworami, kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych jak w czasach naszych babć. A jednak da się pogodzić poszanowanie tradycyjnej domowej kuchni z umysłem otwartym na zagraniczne nowinki. To moja wersja dzisiejszej kuchni japońskiej.

(fragment książki, tłum. Agnieszka Dywan)

Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników.

W książce można znaleźć przepisy m.in.na:

  • ikameshi
  • sałatka z sashimi
  • suszona ryba himono
  • kwiaty wiśni w soli
  • chawanmushi z małżami
  • shoyu ramen

Pysznie, rodzinnie, domowo i bardzo japońsko.

Maori Murota urodziła się i wychowała w Tokio. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu. Była projektantką mody, ale opuściła świat wybiegów, by poświęcić się gotowaniu. Została szefową kuchni, prowadzi też warsztaty przygotowywania autentycznych japońskich potraw domowych. Jest autorką bestsellerowej książki Tokio. Kultowe przepisy.

Grupa Twórcza Qlub Xsiążkowy

Grupę tworzyło kilka przypadkowo dobranych, sfrustrowanych indywiduów, które zapragnęły poklasku, pieniędzy i niezasłużonej sławy. I żeby ich zaprosili do telewizora. Ich współpraca przy kampanii od samego początku przebiegała bardzo źle z powodu wielowektorowej, odwzajemnionej nienawiści. Oraz bezinteresownej zawiści.

​Oczywiście GTQX w wyniku wielkiej kłótni na spotkaniu założycielskim przestała istnieć, a jej członkowie spotykają się od tego czasu wyłącznie w sądach.

Social Media

Nagrody i wyróżnienia

 

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!

Artur Kawa 2011-2022